Zindelijkheid

Zindelijkheidstraining is een relatief gemakkelijke opgave, ze duurt maximum enkele weken en met wat geluk slechts enkele dagen.
Om te beginnen zoek je buiten een geschikte plaats waar je de hond steeds naartoe brengt en dit onmiddellijk nadat hij gegeten of gedronken heeft, wanneer hij aan de grond begint te snuffelen of ter plaatse begint rond te draaien, elke keer dat hij uit zijn slaap ontwaakt of na een hevige speelpartij. Dit zijn namelijk de tijdstippen waarop de kans groot is dat de hond zich moet ontlasten. Bij puppy's is dit soms meerdere keren per uur tijdens de meest actieve periodes van de dag.
Terwijl je de hond naar buiten brengt zeg je steeds met een rustige lieve stem "plasje doen". Als je hond zijn behoeftes op de juiste plaats doet, moet je hem direct na zijn daad uitbundig belonen door hem te strelen, lief toe te spreken "zo is hij braaf, dat is een plasje doen", te spelen of hem ter plaatse een koekje te geven.
In het begin is het raadzaam om er steeds bij te zijn om hem vertrouwen te geven, dus ook als het regent. Het is volledig verkeerd je hond na een "ongelukje" te roepen, in het nekvel te grijpen en hem er met zijn neus door te wrijven om hem vervolgens alleen buiten te zetten. Wat je hiermee bereikt is dat je hond angstig en wantrouwig wordt omdat hij niet weet waarom hij gestraft en alleen achter gelaten wordt. Eens buiten zal hij zich dan enkel nog kunnen concentreren op een manier om weer binnen te komen. Wanneer je hem dan opnieuw binnen laat, is de kans groot dat hij onmiddellijk plast aan de deurmat en dat is nu net wat we probeerden te voorkomen.

Hoe moet je wel reageren bij een ongelukje?

Wanneer je zijn behoeftes pas opmerkt na de daad kan je helemaal NIETS doen tenzij zo onopvallend mogelijk alles te reinigen en te desinfecteren. Je gebruik hiervoor best een biologisch schoonmaakproduct. Je kan ook speciale reinigingsmiddelen op basis van enzymen kopen in een dierenspeciaalzaak. Wat je niet mag doen is reinigen met middelen op basis van ammoniak, omdat de chemische samenstelling van ammoniak sterk op die van urine lijkt en zo je hond zou kunnen aantrekken om zijn behoeftes juist op die plaats opnieuw te doen. Kan je de hond op heterdaad betrappen, d.w.z. terwijl hij bezig is, zeg dan kordaat "neen" of "foei" en neem hem zo snel mogelijk op onder zijn borst en kontje en zet hem buiten op zijn vertrouwde plaats terwijl je niet vergeet te zeggen "buiten plasje doen". Als hij dan buiten verder doet moet je hem opnieuw uitbundig belonen. Wat men nogal eens hoort is dat men de hond er met zijn neus moet inwrijven om zo het snelste resultaat te bekomen. Ik kan je verzekeren dat dit niet de juiste benadering is. Niet alleen loop je het risico dat zijn reukzin beschadigd wordt, ook bestaat de mogelijkheid dat hij zo leert zijn eigen uitwerpselen op te eten omdat hij bang is dat jij ze zou vinden! Een andere mogelijkheid is dat je hond bang wordt van jou. Andere voortekens dat hij zijn behoeftes moet doen kunnen zijn: rondjes draaien, piepen, aan de grond snuffelen of heen en weer lopen. Als je dit opmerkt kan je best de hond zo snel mogelijk naar buiten nemen naar zijn vertrouwde plaats, indien je hond nog een puppy is kan je hem best opnemen en naar buiten dragen, zeker als je eerst door meerdere kamers moet om zijn vertrouwde plek buiten te bereiken zou het te lang duren mocht je hem zelf laten lopen en zou de kans dat hij onderweg iets doet heel groot zijn. Wanneer de pup iets ouder is en zich beter kan ophouden moet je hem wel naar buiten lokken zonder hem op te nemen. Interessant om weten is dat lichaamsbeweging een belangrijke rol speelt in het ontlastingsproces. Zo is het bekend dat snel stappen of lopen een gunstiger effect heeft om zijn behoeftes te doen dan traag wandelen.

En wat als je er niet bent?

Voor de training 's nachts of overdag wanneer je geen toezicht hebt maak je gebruik van de natuurwet die er voor zorgt dat een hond instiktmatig zijn eigen nest niet bevuilt. Enkele uren voor het slapen gaan neem je het water weg en juist voor het slapen gaan neem je de hond nog eens mee naar buiten. Verzeker je ervan dat je puppy nog iets doet voor hij aan zijn nachtrust begint. Een pup van ongeveer 14 weken is in staat om 6 à 8 uren proper te blijven wanneer je hem 's nachts in een binnenhuiskennel, een reiskennel, een kartonnen doos zonder deksel of een slaapbox steekt waar hij niet uit kan. let op: vooraleer de puppy deze leeftijd bereikt heeft en hij nog niet de hele nacht kan doormaken zonder een plasje of hoopje te doen, is het verboden om hem in een kleine ruimte zoals bijvoorbeeld een box, of kamerkennel op te sluiten, tenzij je deze kennel langs je bed plaatst en je zeker weet dat je 's nachts wakker wordt wanneer de puppy ijverig probeert om uit zijn nest te geraken omdat hij zonodig iets moet. Wordt je dus 's nachts gewekt door je puppy, neem hem dan als de bliksem mee naar buiten en je zal zien dat hij zich supersnel ontlast. Deze nachtelijke plas- of hoopjesbeurt kan gedurende de eerste maanden nog nodig zijn. Eens je hond minimum 10 dagen zijn behoeftes gedurende heel de nacht kan ophouden, dan pas is het tijd om hem eventueel zonder uw toezicht in een andere ruimte te laten verblijven. Als je niet werkt met een verblijfplaats op je slaapkamer of als je weet dat je 's nachts niet wakker wordt kies dan voor de volgende (nood)oplossing. Is jouw pup jonger of nog niet in staat zich zolang op te houden, dan kan je best als volg te werk gaan: aan de achterdeur leg je een plastiek folie op de vloer of in een bak. Hierop leg je enkele kranten. De bovenste krant moet er een zijn waar zijn urinegeur ingedrongen is. De plastiek folie voorkomt dat zijn urinegeur in de vloer trekt en de kranten oefenen op jouw pup een aantrekkingskracht uit om zijn behoeftes dáár te doen. Eens de puppy oud genoeg is moet hij zich wel kunnen ophouden en plaats je hem in zijn kennel of slaapbox.

Wanneer je hond zich ontlast in zijn slaapbox kan dit verschillende oorzaken hebben:

  • Je hond is nog niet oud genoeg en kan zich nog niet ophouden.
  • Je hond komt van bij een fokker waar de teef de kans niet had haar pup nestzindelijk te maken (vóór de aanschaf eerst navraag doen bij de fokker en gaan verifiëren)
  • Je hond heeft medische problemen en moet naar de dierenarts.
  • Je hond werd te laat gevoed of kreeg te laat nog drinken ter beschikking.
SAMENVATTING

Waar je moet op letten:

Een hond is een gewoontedier dus steeds uitlaten 's morgens vroeg, na elke maaltijd of als de pup gedronken heeft, nadat hij geslapen heeft, wanneer hij begint te snuffelen, te piepen of rond te draaien en na een flinke speelbeurt.

Geef de voeding op regelmatige tijdstippen; zo bekom je ook regelmaat in zijn ontlasting.

Koop een pup bij een goede fokker waar de zindelijkheidstraining reeds gestart is daarbij kan je navragen hoe ze dit gedaan hebben.

Plaats je hond in de binnenhuiskennel als je hem niet kan "bewaken".

Als je hem naar buiten neemt om hem te laten ontlasten en hij heeft na 5 min. nog niets gedaan, neem hem dan terug naar binnen en plaats hem in de kamerkennel. Na 15 min. kan je het dan opnieuw proberen ( blijven herhalen tot wanneer het lukt!).

Neem hem aan een leiband mee naar buiten; zo leert hij zich te ontlasten onder jouw toezicht.

Nooit vergeten hem naar buiten te lokken met het opgewekte commando "plasje doen" en NOOIT vergeten hem te belonen na de daad.

Wat je NIET mag doen:

Met de pup spelen vooraleer hij zijn behoeftes gedaan heeft.

Zijn neus erdoor wrijven.

Hem straffen als het te laat is.

Hem om één of andere reden uitschelden of straffen op de plaats waar hij verondersteld wordt "het" te doen.

OPMERKING:

Problemen met huistraining zijn menselijke fouten, niet die van de hond! Als er iemand moet gestraft worden dan zijn het vast en zeker de mensen die met de hond samenwonen.