Over mij

Sedert eind jaren tachtig ben ik actief met honden bezig. Eerst als ongelukkige probleemhond bezitter, nadien als trouw hondenschoollid, vervolgens als lesgever in verschillende hondenscholen en uiteindelijk als zelfstandig trainingsadviseur, hondencoach en gedragsbegeleider.

Ik heb meerdere cursussen gevolgd bij John Rogerson, stichtend lid van de Association of Pet Behaviour Counsellors, in The Northern Centre For Animal Behaviour in  Engeland en volg nog regelmatig bijscholingscursussen en workshops in binnen- en buitenland .

Naast de opleidingen bij John Rogerson heb ik ervaring opgedaan en bijscholing gevolgd over clickertraining, Ttouch, bachbloesems, Syn Alia Training Systems (SATS) en andere positieve leermethodes en heb ik seminaries gevolgd van o.a. Roger Abrantes, Peter Neville, John Fisher, Ian Robinson, Gwen Bailey, Marjolein Prins, Kayce Cover, Turid Rugaas (Calming Signals) en andere specialisten die zich wetenschappelijk met dierengedrag bezighouden. Bij Bart Bellon heb ik geleerd hoe je een elektronische halsband kan gebruiken als stimulator, zonder dat je hond de stimulatie ervaart als straf. Ik ben misschien ook één van de weinige gedragstherapeuten die zijn nek durft uit te steken door te stellen dat je ongewenst gedrag niet stopt door snoepjes of negeren! Lees eens "Hoe leert een hond, beloning en straf".

Ondertussen heb ik meer dan 20 jaar praktijkervaring! Niet alleen met privé training maar ook met het coachen bij probleemgedrag, ondermeer doordat mijn eigen honden stuk voor stuk als "probleem gevallen" in het asiel achtergelaten werden of om één of andere reden niet meer bij hun eigenaar konden blijven. Sedert eind 2003 nam ik in competitieverband deel aan het Belgische gehoorzaamheidsprogramma met een prachtige Riesenschnauzer die ik op de leeftijd van 11 maand overgenomen had van de fokker omdat hij voor hem te moeilijk (lees: nerveus dominant) was voor tentoonstellingen en hij niet voldoende tijd had om al zijn energie in die ene hond te stoppen. Ram is altijd een karakterhond gebleven maar anderzijds toch een aangename familiehond en speelkameraad voor onze zoon geweest. Om zijn overmatige energie te kanaliseren ging ik één maal per week trainen in de ringwerkdiscipline en één maal per week IPO. Ram was een schitterende demo en therapiehond maar is jammer genoeg te vroeg overleden aan de gevolgen van een maagtorsie. De opvolger Geus was opnieuw een Ries die ook als demo en therapiehond dienst deed en overleden is eind 2018.